Detta är en kanongod laxrätt som dessutom är väldigt enkel att laga. Tack ”Ullen bullen” för att du gett mig detta recept 🙂
Ingredienser
För 4 personer
Lax
600 g benfri laxfile. Köp en hel sida hos fiskhandlaren och be dem ta bort skinnet.
Fyllning
- 150 g skalade räkor, grovt hackade
- 1/2 dl creme fraiche
- 1/2 dl majonnäs
- 1/2 – 1 dl hackad dill
- 1/2 krm cayennepeppar
- ev. lite salt
Sky
- 1/2 dl creme fraiche
- 1 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 fiskbuljongtärning
- 1/2 – 1 dl hackad dill
- ev. några droppar citron
Gör så här
Skär laxsidan i 4 filéer (ca 6 cm breda) och skär en skåra i mitten på varje. Lägg filéerna i en lättsmord ungsfast form. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och fördela den i skåran på alla filéer. Det får gärna ligga lite ovanpå också.
Ställ in formen i 225 grader ca 8-10 min.
Under tiden kan du blanda ihop ingredienserna till skyn, i en kastrull. Låt alltsammant koka ihop någon minut.
Servera gärna med pressad potatis, och garnera laxfiléerna med lite sik eller löjrom, samt en dillkvist före servering.
Lycka till och smaklig måltid 🙂