Ingredienser
För 4 portioner
- 8 st havskräftor
- Ytterligare, t ex frysta, skal från ca 8-10 st kräftor
- 1 st fänkål
- 2 st morötter
- 1 st gul lök
- 3 msk tomatpuré
- 1 krm dillfrö
- 6 cl cognac
- 3 dl vitt vin
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald svartpeppar
- 75 g smör
- 3,5 dl matlagningsgrädde
- 1 l vatten
- 8 kammusslor (kan ev exkluderas)
- 1 msk olivolja
- 4 kvistar timjan
- majsstärkelse
Gör så här
- Rensa kräftorna och plocka ur och spara lättfångat kött ur klorna och rumpan. Spara köttbitarna så hela som möjligt. Stjärtarna används som dekoration (ev tillsammans med kammusslan) och köttet från klorna strös i soppan.
- Kasta magsäcken och huvudet. Resten av kroppen och skalet krossas och läggs i en kastrull med smör för att fräsas i 5 minuter. Vänd och pressa skalen så att det blir ordentligt frästa.
- Häll i grovhackad fänkål, lök samt morötter.
- Fräs ytterligare 10 minuter under omvändning. Se till så att det finns tillräckligt med steksmör.
- Tillsätt tomatpuré, vin, salt och peppar. Låt det småputtra i 10 minunter under periodisk omrörning/omvändning.
- Slå på 1 liter vatten och låt det koka tills det reducerats till hälften.
- Ställ tallrikarna på värmning.
- Sila fram fonden och häll i en kastrull
- Tillsätt smör samt grädde och smaka av med salt och peppar.
- Häll lite majsstärkelse i lite vatten för att reda soppan.
- Om det skall vara kammusslor (el pilgrimsmusslor) så steks dessa så att de får en gyllenbrun yta.
- Häll upp soppan och häll i köttbitar från klorna och lägg musslorna i mitten och lägg kräftstjärtarna på kryss över dem. Lägg på en timjankvist.