Gör så här
Skinka
- Sätt ugnen på 100 grader (max)
- Skölj av skinkan väl i kallt vatten. Behåll nätet.
- Linda in skinkan i tjock aluminiumfolie. Se till att det blir väl förslutet så att vätskan finns kvar i folien när skinkan är klar.
- Lägg skinkan i en ugnssäker form med höga kanter och in i ugnen.
- När skinkan nått 72 grader så tas den ut och får stå och vila i 20 minuter. Sedan öppnas folien och vätskan sparas i en kastrull.
Griljering
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta bort nätet och skär bort svålen.
- Blanda: 1 st ägg, ett par matskedar ströbröd, 1 tsk dijonsenap, 2 tsk av typ Slotts starka senap
- Pensla på blandningen och strö slutligen ett tunt lager med ströbröd som slutfinish.
- Griljera ca 15 minuter – eller tills griljeringen har gett skinkan en fin färg.
Dopp i grytan – ett måste på julafton
- Lägg i skinkspadet: 2 lagerblad, 6-7 kryddpeppar, några löklyftor, 1 deciliter vatten, 1-2 deciliter julöl, samt lite extra köttbuljong.
- Låt det koka måttligt ca en halvtimme så att det reduceras ca 20%.
- När det är dags för julbordet så värms skinkspadet upp igen.
- Använd en hålslev för att snabbt (!!) doppa och lyfta upp vörtbrödet.
- Doppardagen är fullbordad.