Kottes julskinka med dopp

Gör så här

Skinka

  1. Sätt ugnen på 100 grader (max)
  2. Skölj av skinkan väl i kallt vatten. Behåll nätet.
  3. Linda in skinkan i tjock aluminiumfolie. Se till att det blir väl förslutet så att vätskan finns kvar i folien när skinkan är klar.
  4. Lägg skinkan i en ugnssäker form med höga kanter och in i ugnen.
  5. När skinkan nått 72 grader så tas den ut och får stå och vila i 20 minuter. Sedan öppnas folien och vätskan sparas i en kastrull.

Griljering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta bort nätet och skär bort svålen.
  3. Blanda: 1 st ägg, ett par matskedar ströbröd, 1 tsk dijonsenap, 2 tsk av typ Slotts starka senap
  4. Pensla på blandningen och strö slutligen ett tunt lager med ströbröd som slutfinish.
  5. Griljera ca 15 minuter – eller tills griljeringen har gett skinkan en fin färg.

Dopp i grytan – ett måste på julafton

  1. Lägg i skinkspadet: 2 lagerblad, 6-7 kryddpeppar, några löklyftor, 1 deciliter vatten, 1-2 deciliter julöl, samt lite extra köttbuljong.
  2. Låt det koka måttligt ca en halvtimme så att det reduceras ca 20%.
  3. När det är dags för julbordet så värms skinkspadet upp igen.
  4. Använd en hålslev för att snabbt (!!) doppa och lyfta upp vörtbrödet.
  5. Doppardagen är fullbordad.