Ingredienser
För 4-6 portioner
Citronmarinerad sikrom
- 80 gr fryst sikrom
- 1 citron
- 0,2 dl olivolja
Blinier
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 15 g jäst
- 0,75 dl vetemjöl
- 0,75 dl bovetemjöl
- 0,5 dl gräddfil
- 0,5 tsk salt
- smör till stekning
Syrad lök
- 1 rödlök
- 0,5 dl ättiksprit 12%
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
Servering
- 1 dl gräddfil
- dill
Gör så här
Sikrom
- Tvätta citronen noga och riv drygt hälften av skalet
- Blanda rivet citronskal med olivoljan
- Vänd försiktigt ned sikrommen i citronoljan
- Låt stå i kylen en timme
Syrad lök
- Koka upp vatten, socker och ättiksprit. Låt svalna.
- Skiva rödlöken i tunna skivor
- Lägg i lökskivorna och låt stå i 1 timme (eller mer)
Blinier
- Skilj äggula från från äggvita
- Vispa äggvitan till hård smet. Ställ i kylen.
- Värm mjölken fingervarm och smula i jästen så att den löses
- Tillsätt äggulan, vetemjölet, bovetemjölet gräddfilen och lite salt. Rör till en jämn smet.
- Låt smeten jäsa i 40 minuter.
- Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan i den jästa smeten.
- Häll smeten i en liten blinipanna eller plättlagg.
- Stek på halvhög värme tills de blir gyllenbruna. Vänd och dito.
- Låt blinierna svalna.
Servering
Lägg på en klick sikrom, gräddfil, syrad lök och garnera med dillkvist