Kottes blinier

Ingredienser

För 4-6 portioner

Citronmarinerad sikrom

  • 80 gr fryst sikrom
  • 1 citron
  • 0,2 dl olivolja

Blinier

  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 15 g jäst
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,75 dl bovetemjöl
  • 0,5 dl gräddfil
  • 0,5 tsk salt
  • smör till stekning

Syrad lök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Servering

  • 1 dl gräddfil
  • dill

Gör så här

Sikrom

  1. Tvätta citronen noga och riv drygt hälften av skalet
  2. Blanda rivet citronskal med olivoljan
  3. Vänd försiktigt ned sikrommen i citronoljan
  4. Låt stå i kylen en timme

Syrad lök

  1. Koka upp vatten, socker och ättiksprit. Låt svalna.
  2. Skiva rödlöken i tunna skivor
  3. Lägg i lökskivorna och låt stå i 1 timme (eller mer)

Blinier

  1. Skilj äggula från från äggvita
  2. Vispa äggvitan till hård smet. Ställ i kylen.
  3. Värm mjölken fingervarm och smula i jästen så att den löses
  4. Tillsätt äggulan, vetemjölet, bovetemjölet gräddfilen och lite salt. Rör till en jämn smet.
  5. Låt smeten jäsa i 40 minuter.
  6. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan i den jästa smeten.
  7. Häll smeten i en liten blinipanna eller plättlagg.
  8. Stek på halvhög värme tills de blir gyllenbruna. Vänd och dito.
  9. Låt blinierna svalna.

Servering

Lägg på en klick sikrom, gräddfil, syrad lök och garnera med dillkvist