Kottes köttbullar

Ingredienser

  • 300 g blandfärs
  • 1+ msk hela kryddpeppar
  • 1 st gul lök
  • 1,5 msk oxbuljong
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 ägg (upp till ca 800 gr)
  • 0,3 dl ytterligare vätska (julöl, madeira, rödvin….)
  • Matolja (majs – ok för högre stektemperatur) att steka i och att stänka på rullade köttbullar
  • salt (ett kryddmått+)
  • ev 1 tsk kanel alt nejlika – vid jul

Gör så här

  1. Blanda mjölk och ströbröd och låt det gotta till sig en kvart. Om det blir för kompakt så tillsätt lite ytterligare mjölk så att blandningen blir enkel att röra runt.
  2. Finhacka löken och bryn långsamt så att den blir mjuk och genomskinlig utan att bli bränd.
  3. Häll blandfärsen i en bunke och tillsätt brynta löken, ströbrödsblandning, nymald kryddpeppar, salt, ev tillsatskrydda, ytterligare vätska, oxbuljong, ägg. Blanda ihop färsen med hjälp av degkrokar och handkraft.
  4. Ta på handskar och rulla köttbullarna och lägg på ett fat, eller en tallrik, som har smorts in med matolja. Stänk gärna köttbullarna med matolja – så fastnar de inte så lätt i stekpannan.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Häll matolja i en stekpanna och värm upp till stektemperatur. Fyll stekpannan snabbt till ca 70 % med köttbullar och var beredd på att rulla dem med ett verktyg (stekspade/sked) så att köttbullarna får en jämn och mild stekyta runt om. Var beredd att sänka temperaturen en aning så att köttbullarna får en fin stekyta utan att bli för hårt brända. Lägg färdigstekta köttbullarna i en ugnssäker form.
  7. När alla köttbullarna är färdigstekta så ställ formen i ugnen och låt den stå där ca 15-20 minuter så att de blir genomstekta (eftersom det är blandfärs). Kontrollera genomstekningen genom att klyva en köttbulle för att se om de är färdiga.
  8. Skyn som vätskat sig i formen kan användas som smaksättare för en brunsås.
  9. Bon apetit!