Äggost

Ingredienser

  • 4 liter mjölk (3%)
  • 12 stora ägg (eller 16 små)
  • 6 dl filjmjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl socker

Gör så här

Ta en tillräckligt stor kastrull och börja med att hälla i mjölken, men med låg värme på spisen.

Vispa ihop ägg och sila dem. Blanda sedan i filmjölk och grädde.

Häll äggblandningen i mjölken.

Rör i kastrullen och håll botten run. Rör hela tiden, men varsamt.

Använd gärna en termometer för att ha bättre koll. När termometern kommer upp mot 75 grader kan man ta det lite lugnt och eventuellt sänka värmen. Fortsätt dock röra, men med varsamhet. Äggosten brukar ”skära sig” runt 85-87 grader. Ta den då från plattan och låt den stå en stund för att samla sig.

Efter en stund är det dags att sleva upp den lager för lager med en hålslev och varva med sockret. För att få upp det sista kan man använda silen – inget får förfaras! 🙂

Vasslen som blir kvar skall du givetvis spara och använda som degspad när du bakar nästa gång. Det ger en otroligt bra jäsförmåga. Vasslen gåt utmärkt att frysa, t ex i ett par mjölkkartonger.

Lycka till!